luni, 16 decembrie 2013

Despre pedagogie urbană marca Edu Lab Romania

Una dintre pedagogiile non-formale, pe care le-am pilotat și le-am experimentat în cadrul Edu Lab Romania și în cadrul proiectelor Asociației Komunitas, se numește EDUCAȚIE URBANĂ.

Acest tip de educație își propune să îi familiarizeze pe tineri atât cu noţiuni de bază legate de mediul construit, planificare şi proiectare urbană, protecţia patrimoniului, antropologie urbană şi studii urbane, cât şi cu aspecte referitoare la utilizarea spaţiului public, artă publică, democraţie participativă în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană locală, activism civic, implicare şi responsabilitate civică.

În viziunea noastră, toate aceste demersuri ar putea să îi apropie pe tineri mai mult de oraşul în care locuiesc şi să-i înveţe să-l perceapă în diverse moduri; să devină curioşi vizavi de istoria acestuia şi felul în care s-a dezvoltat; să le stimuleze dorinţa de a explora spaţiile urbane, de a analiza mecanismele vieţii sociale urbane şi de a-şi apăra sau revendica oraşul, atunci când este cazul. În urma unui astfel de proces educaţional, ei ar deveni cetăţeni mai conştienţi, mai implicaţi, mai activi şi mai responsabili.

După părerea noastră, marea miză a educaţiei urbane ar putea fi următoarea: faptul că îşi propune să îi înveţe pe tineri să înţeleagă oraşul ca fapt social şi cultural, să îl perceapă ca pe o structură vie şi vibrantă, aflată într-un proces continuu de devenire.

Deşi aceste lucruri sunt poate evidente pentru unii dintre noi, persoane pentru care oraşul este obiect de studiu (antropologi, istorici, geografi), obiect al muncii sau al exprimării (arhitecţi, urbanişti, artişti), el nu este la fel de inteligibil pentru marea parte dintre cetăţeni, fie ei copii, adolescenţi sau adulţi. Cu toate acestea, în formularea inspirată a arh. Ancăi Ginavar, rostită chiar în timpul Conferinței Naționale de Educației Urbană, „oraşul este specialitatea tuturor”.

Ghidul de Educație Urbană realizat de Asociația Komunitas și Asociația pentru tranziție urbană poate fi consultat aici:


http://issuu.com/marius_huza/docs/ghidul_de_educatie_urbana



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu